Десерт на Бай Данчо

/ Крем и сладолед

Необходими продукти

прясно мляко - 800 мл
сметана - 200 г
желатин - 70 г
захар - 300 г
ванилия - 4 броя
яйца - 6 броя
киви - 3 броя
портокали - 2 броя
ябълки - 2 броя
бадеми - 100 г
ананас - 1 буркан (680 г) компот
череши - 1 буркан (680 г) компот

Начин на приготвяне

Плодовете от компотите се отцеждат и нарязват на кубчета. Останалите плодове се обелват при нужда и се нарязват на кубчета със същата големина. Черешите се изчистват от костилките.



Желатинът се накисва в 150 мл студена вода, за да набъбне. Жълтъците се отделят внимателно от белтъците. Млякото се кипва половината захар. От него се заделят 150 мл, които се разбиват с жълтъците.



Сместа се връща обратно в горещото мляко и малко преди да кипне, се сваля от огъня. Оставя се да престои 5 минути и към нея се добавя накиснатия желатин. Разбърква се, докато се разтопи, и се добавят ванилията и сметаната.



Бадемите се попарват във вряла вода, след което се обелват. Изпичат се и шом изстинат, се натрошават или нарязват.



Сместа с желатина се оставя в студена водна баня и от време на време се разбърква. Междувременно белтъците и останалата захар се избиват на твърд сняг. Когато сместа започне да се желира по стените на съда и изстине, се прибавя избитият белтък.



Разбърква се, добавят се плодовете и бадемите и отново се разбърква. Сместа се сипва в подходящи съдове или форми и се прибира в хладилник за 2-3 часа. Готовият крем се сервира студен.



Из книгата: "Аз, готвачът на Живков"