Джинджифилова къщичка за Коледа

/ Празнични

Необходими продукти

за тестото:

375 г меко масло

1 ч. ч. кафява захар

1½ ч.ч. пудра захар

200 мл глюкоза

3 яйца

7 ч. ч. брашно

3 ч. л. сода бикарбонат

3 ч. л. смлян джинджифил

3 ч. л. канела

1 ч. л. смлян карамфил

6 с. л. студена вода

за бялата глазура:

3 белтъка

400 г пудра захар

½ ч. л. винена киселина (великденски кристали)

за декорация:

300 г бишкоти за оградата

200 г разтопен шоколад

100 г пудра захар

червени желирани бонбони за керемиди

200 г цветни твърди бонбони, натрошени

Начин на приготвяне

Маслото се разбива със захарта и се добавят глюкозата и яйцата. Брашното се пресява и се смесва със содата и подправките. Сместа се добавя към масления крем, като се редува с водата. Замесва се средно твърдо тесто. Оставя се да почине 30 мин. в хладилник.

Тестото се разточва на пласт с дебелина 4 мм направо върху хартия за печене. С помощта на шаблони се изрязват рамки за стените и покрива на къщата. В правоъгълника за покрива с форма за сладки се изрязват отвори, които се запълват с цветни твърди натрошени бонбони. По същия начин се запълват и триъгълниците за късите стени на къщата.

Късите стени на къщата могат да се оформят като рамки, които като се изпекат и изстинат се шприцоват с фина решетка от бяла глазура. А могат да се оставят цели и само да се изрежат няколко отвора за врата и прозорци, които да се запълнят с цветни натрошени бонбони. Изрязва се голям правоъгълник за основа, както и няколко звезди и борчета с различна големина. Изпичат се за 8-10 мин. във фурна, загрята на 180° С. Докато са топли, отново се изрязват фино по шаблоните.

Бялата глазура се приготвя, като се разбиват белтъците на сняг и постепенно се добавя захарта, пресята с винената киселина. Трябва да могат да се оформят твърди остри връхчета. Покрива се с фолио и се оставя да почине 10 мин.

Върху твърда повърхност, покрита с хартия за печене, се поставят шаблоните с решетката. Върху тях се слагат изпечените рамки и с бялата глазура се шприцоват тънки фини линийки по шаблоните. Оставят се да изсъхнат на стайна температура, без да се местят поне 12 часа.

Готовите стени се слепват с бяла глазура и се оставят да се втвърдят няколко часа. Може да се използва подходяща кутия, за да не се разместят рамките. Слага се покривът и отново се оставя няколко часа.

Къщичката се поставя върху основата и в нея се слага малка свещ. Доукрасява се с бяла глазура, разтопен шоколад и червени желирани бонбони за покрива.

Бишкотите се срязват на две, украсяват се с шоколад и се залепват като ограда с помощта на бялата глазура. Правят се няколко дървета от звездичките и се закрепват борчетата.

Всичко се поръсва с пудра захар и цветни захарни перли.

Декорацията и дизайна на къщичката търпи варианти според фантазията - цветни бонбони, цветна глазура, шоколад и пр.

Този уебсайт анализира поведението на посетителите с използването на 'бисквитки' за целите на измерване на обхвата, оптимизиране и персонализиране на съдържанието и рекламата. Партньорите ни за социални мрежи, рекламиране и анализи могат да обединяват тази информация с други данни, които вече имат. В Политика за поверителност можете да получите повече информация за това.
OK