Усукана месеница

/ Тестени изделия

Необходими продукти

половин литър прясно мляко (може да се замести с лимонада)

3-4 яйца

1 супена лъжица сол

1 супена лъжица оцет

1 супена лъжица захар (ако се използва лимонада, захар не се слага)

1 кубче прясна мая

брашно около 1,2 килограма

сирене

250 грама масло

Начин на приготвяне

От затопленото мляко (лимонада), солта, оцета, захарта, 3-те яйца, маята (разтворена в млякото) и брашното се замесва меко тесто (да не лепи по ръцете). Измесва се много добре (срязано с нож да стои на шупли). Разделя се на 9 еднакви топки. Всяка от тях допълнително се измесва и оформя. Намазват се леко с мазнина и се оставят на топло да починат и се отпуснат около половин час.

Оформяне на месеницата:

Взима се една от топките и се разтегля върху масата на кора с големината на чиния. Намазва се добре с олио. Върху нея се слага втората разтеглена с големината на чиния топка. Отново се намазва с олио. Върху тях се поставя и третата разтеглена по същия начин топка. Притискат се леко и се разтеглят на голяма кора, като започваме да теглим тестото внимателно от средата към края. Разкъсванията не са фатални. Така приготвената кора се намазва с една трета от размекнатото масло (може да се замени с маргарин или мас по желание), поръсва се с натрошено сирене и се навива на руло. Рулото се разтегля допълнително още малко в двете посоки по дължина и се усуква. По същия начин се приготвят и останалите топки (слепваме по 3, разтегляме, намазваме с мазнина, поръсваме със сирене, навиваме на руло, нарязваме и усукваме). Готовите рула се редят като охлюв в намаслена тава. След като всичко е готово, оставяме месеницата на топло да втаса докато напълни тавата(удвои обема си). Отгоре намазваме с разбит жълтък и печем в предварително загрята умерена фурна до зачервяване.

След изваждането от фурната, месеницата се напръсква с вода и се задушава добре. 

Този уебсайт анализира поведението на посетителите с използването на 'бисквитки' за целите на измерване на обхвата, оптимизиране и персонализиране на съдържанието и рекламата. Партньорите ни за социални мрежи, рекламиране и анализи могат да обединяват тази информация с други данни, които вече имат. В Политика за поверителност можете да получите повече информация за това.
OK